dimarts, 21 de març del 2017

La novena o conserva d'olives

A partir del mes d'octubre i fins a finals de novembre, es poden adquirir les olives, comprant-les o anant-les a buscar si en tenim oportunitat. 

Un procés de conserva que varen explicar-me a Mi fa ja molts anys i amb el qual cada any preparo uns quants quilos d’olives, per consum propi i per regalar. El procés de conserva l’he dividit en tres fases, la primera fase es el canvi d’aigua al llarg de 9 dies, la segona fase es la de preparar i posar les olives amb l’aigua de conserva i la tercera fase es la de envasar les olives.



Les olives han d’estar tal i com es collen de l’olivera i a poder ser mes aviat verdes; Poden ser de la varietat que mes agradi, doncs els procés de conserva serveix per a totes les varietats. Aquí comença la primera fase, el mateix dia que adquirim les olives, les posarem dins un recipient amb capacitat suficient per cobrir-les d’aigua, només si son de les olives mes grans, les partirem abans un cop sec, ho acostumo a fer amb dues fustes; el procés de conserva consisteix en posar-les a remull 9 dies, i al llarg d’aquests 9 dies, cada 24 hores els hi canviarem l’aigua, aigua de l’aixeta, i cada dia repetirem la mateixa rutina, la finalitat dels canvis d’aigua, es treure l’amargor a les olives, i es considera que mes allà dels 9 dies no es rebaixa mes aqueta amargo; Si algun dia no podem fer el canvi d’aigua, no passa res i seguim fins a 9 canvis, de la mateixa manera  si les olives eren molt verdes el primer dia, es pot allargar aquest procés uns quants dies mes, nomes cal observar si han canviat de color y han passat del verd viu a un verd marro.
   

      
El canvi d’aigua del novè dia, es diferent a la resta, retirarem l’aigua del dia anterior i reservarem les olives dins del recipient, aquí comença la segona fase, hem de preparar l’aigua de la conserva, en un recipient, introduirem per cada 9 parts d’aigua, una part de Sal, m’explico, agafem un got d’aigua coma mesurador, en el recipient posarem 9 gots d’aigua i 1 got de sal, remenarem be fins que la sal es dissolgui amb l’aigua, haurem de preparar la quantitat necessària per a cobrir les olives dins del seu recipient. Un cop tinguem les Olives amb aquesta aigua de conserva, les olives ja es conserven, no es fan malbé i podem deixar passar els dies que vulguem fins que passem a la tercera fase, en la qual les envasarem en els pots que haguem decidit.
   
Tal i com deia la meva avia, la Novena de Sal per conservar, es el mateix que posar aigua en una olla amb un ou dins, l’ou pel pes es submergeix, si afegim sal fins que l’ou suri, haurem aconseguit la mateixa aigua de conserva que en el procés de la novena.
   


   
La tercera fase ja es mes particular de cadascú, doncs sobre gustos no hi ha res escrit, Ara explicaré com les alineo, les faig amb farigola i romaní, a poder ser silvestre, aprofito la temporada boletaire per recollir-ne unes branques; Les olives les envaso per capes, a sota de tot del pot, poso uns branquillons de Romaní i farigola, afegeixo una 1/3 part del pot d’olives i altre vegada unes branquetes i així fins emplenar el pot, arribat aquest punt, afegim la mateixa aigua de la conserva cobrint les olives i deixant un dit lliure, ja que en el meu cas per tancar la conserva, jo sempre poso oli de Oliva, altres ho fan al bany maria, cadascú la seva tècnica.


Un cop tancat el pot, considero que passat un mes ja es poden menjar les olives que hem conservat.
   
Així es la Novena o conserva d’olives, 9 dies, 9 parts d’aigua i 1 de sal, es fàcil.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada