Us vull explicar un petit secret, la recepta de la meva avia per fer els rovellons en vinagre, la dona ens va deixar en herència aquesta i la de la crema catalana, jo vaig adoptar la dels rovellons, en veritat es una tonteria, es fàcil i ràpid de fer.
Per fer qualsevol conserva de bolets, primer s’han de netejar be, i només escollir els sans, en el cas de la conserva amb vinagre els millors son els rovellons petits, dos o tres centímetres com a molt, i si tenen forma de caçoleta molt millor; Posarem aigua en una olla, la mida de la qual anirà en funció de la quantitat de rovellons que vulguem fer-ne conserva, un cop nets els rovellons els posarem dins i amb ells l’olla el foc, hem d’estar pendents i quan tot just arranqui a bullir l’aigua, haurem de controlar un minut, els rovellons només bulliran un minut, d’això se’n diu escaldar-los o arrencar el bull, passat el minut, apaguem el foc i ho deixem refredar, sense tocar res.
M’entres prepararem els pots, per guardar la conserva, es igual la mida, ja que el dia que encetem un dels pots, es pot tornar a tancar i guardar per un altre dia; El procediment es fàcil, omplirem el pot amb els rovellons escaldats, deixant dos dits del pot lliures, desprès posarem vinagre, en mes o menys quantitat en funció de com ens agradin de furto, per que us feu una idea, jo vaig començar omplint fins a mig pot de vinagre i ara omplo tres quartes parts, sempre omplirem un cop els rovellons siguin dins del pot, quan ja tenim el vinagre incorporat, agafem l’aigua de la bullició filtrada i acabarem d’omplir el pot sense arribar a dalt de tot, jo saló una mica l’aigua abans de tirar-la dins, sinó poden quedar “sosos”.
A partir d’aquí es pot tancar els pots fent el buit amb un bany maria, però jo no ho faig així, jo li poso oli de oliva, aquest sura i fa de tapa, no deixa passar l’aire i la conserva funciona, utilitzant l’oli ens assegurem que podem treure del pot una quantitat de rovellons per un àpat i desprès al tancar-lo de nou, l’oli torna a sura i torna a fer de barrera.
Un cop tancat per primer cop, la conserva estarà preparada per menjar el voltant dels tres mesos, el vinagre amb l’aigua i la sal es converteixen en una gelatina, per ser clars una espècie de moc, que es la base de la conserva de vinagre.
Els rovellons en vinagre no son aptes per guisar-los desprès amb carn, ni cuinar-los de cap d eles maneres possibles, son ideals per aperitiu, amb un bon vermut, la quantitat de vinagre que posem en el pot, marcarà la fortor dels mateixos, si ens hem passat, sempre els podem passar per sota un raig d’aigua abans de servir-los en el plat.
Son una petita delicatesen
Ara be, per conservar bolets amb la intenció de cuinar-los mes endavant, desprès de complicar-me en el seu dia molt les coses, ara, només utilitzo dues maneres, una de elles es assecar, si el bolet o permet, com es el cas del camagroc, tal qual es collit, o el cep i el rossinyol un cop tallat a lamines, i la manera d’assecar es ben senzilla, deixar-los al sol i girar-los un parell de vegades al dia, quan es volen cuinar un cop assecats, només cal deixar-los en remull una estoneta, l’altre manera que faig servir consisteix en passar-los per la paella, com es el cas de la llenega negre i el rovello, els passo per la paella sense oli ni sal, fins que el bolet deixa anar tota l’aigua, un cop refredats, els congelo i aquets, seran aptes per qualsevol tipus de guisat.
Espero que algun dia feu servir el que avui he explicat, es ben senzill no te cap secret.

Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada