dimecres, 7 de juny del 2017

Les múrgoles, rabassola o morilla




Les múrgola, rabassola o morilla, és un bolet de la classe dels ascomicets i del gènere Morchella. Produeixen ascocarps molt porosos, que són molt apreciats a la cuina. Tot i que hi ha diferents espècies, el nom genèric se sol assignar a la Morchella rotunda (de l'alemany Morchel: múrgola; del llatí rotunda: rodona) la més comuna a casa nostra.
   
Té una cama blanquinosa que sosté un barret de forma esfèrica, arrodonida o ovoide, de 6 a 10 cm d'amplada, de color palla enrossida o de mel, amb alvèols ocupats per l'himeni constituïts gairebé com un vesper.
   
El peu, que també és buit, és blanquinós, engruixit cap a la part de sota i, poc o molt, solcat.
   
La carn és fràgil i molt minsa i és pràcticament inodora.
   
Apareix en llocs molt diversos a la primavera, però sobretot en llocs oberts, boscos aclarits o cremats i terres remogudes, i no sol aparèixer en els mateixos indrets d'un any a l'altre. Preferentment sota verns, pollancres, oms i freixes, però també en prats i pinedes sorrencoses. Es troba des del litoral fins als Pirineus.
  
Malgrat que es considera un excel·lent comestible, és prudent de coure'l, llençar l'aigua i afegir-lo ja cuit als guisats. Així s'eliminen alguns principis tòxics que duu, per bé que en poca quantitat. També es destrueixen si es deixa assecar enfilant-los i penjant-los, amb l'avantatge que d'aquesta manera el bolet millora la seva exquisida aroma.
 
No hi ha perill de confusió amb altres espècies de múrgoles, ja que totes són comestibles.

Fotografia: Josep Martínez Castro, Sant Boi de Lluçanès

De Múrgoles en el Lluçanès hi ha, però no he trobat mai cap, el principal motiu es que arribat Nadal desconnecto del tema bolets i no mi dedico, poder no soc del tot un malalt dels bolets, per primavera senzillament no hi penso i no hi vaig. Tampoc sabria per on començar a buscar-las, no es un bolet que es faci a tot arreu, es mes complicat trobar-lo que d'altres prou coneguts. Si no hi estàs posat, si no saps per on començar no ho tens fácil.
 
Les Múrgoles i els Ous de Reig, va a gustos, però segurament son els dos bolets mes gustosos, els dos millors en permís del Rovello que es el rei per la majoria de boletaires.
  
 Mai se sap si un dia tot passejant pels boscos en primavera, en trobo una, m’agafa el “gusanillo” i se’m compliquen els caps de setmana.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada