Les múrgola, rabassola o morilla, és un bolet de la classe dels ascomicets i del gènere Morchella. Produeixen ascocarps molt porosos, que són molt apreciats a la cuina. Tot i que hi ha diferents espècies, el nom genèric se sol assignar a la Morchella rotunda (de l'alemany Morchel: múrgola; del llatí rotunda: rodona) la més comuna a casa nostra.
Té una cama blanquinosa que sosté
un barret de forma esfèrica, arrodonida o ovoide, de 6 a 10 cm d'amplada, de
color palla enrossida o de mel, amb alvèols ocupats per l'himeni constituïts
gairebé com un vesper.
El peu, que també és buit, és
blanquinós, engruixit cap a la part de sota i, poc o molt, solcat.
La carn és fràgil i molt minsa i
és pràcticament inodora.
Apareix en llocs molt diversos a
la primavera, però sobretot en llocs oberts, boscos aclarits o cremats i terres
remogudes, i no sol aparèixer en els mateixos indrets d'un any a l'altre.
Preferentment sota verns, pollancres, oms i freixes, però també en prats i
pinedes sorrencoses. Es troba des del litoral fins als Pirineus.
Malgrat que es considera un
excel·lent comestible, és prudent de coure'l, llençar l'aigua i afegir-lo ja
cuit als guisats. Així s'eliminen alguns principis tòxics que duu, per bé que
en poca quantitat. També es destrueixen si es deixa assecar enfilant-los i
penjant-los, amb l'avantatge que d'aquesta manera el bolet millora la seva
exquisida aroma.
No hi ha perill de confusió amb
altres espècies de múrgoles, ja que totes són comestibles.
Fotografia: Josep Martínez Castro, Sant Boi de Lluçanès
De Múrgoles en el Lluçanès hi ha,
però no he trobat mai cap, el principal motiu es que arribat Nadal desconnecto del
tema bolets i no mi dedico, poder no soc del tot un malalt dels bolets, per primavera
senzillament no hi penso i no hi vaig. Tampoc sabria per on començar a buscar-las,
no es un bolet que es faci a tot arreu, es mes complicat trobar-lo que d'altres prou coneguts. Si no
hi estàs posat, si no saps per on començar no ho tens fácil.
Les Múrgoles i els Ous de Reig,
va a gustos, però segurament son els dos bolets mes gustosos, els dos millors
en permís del Rovello que es el rei per la majoria de boletaires.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada